İŞ HAYATINDA KAYGI (SİZİN ŞİRKET PSİKOLOĞUNUZ VAR MI?)

– “Çok huzursuzum. Sürekli o olursa ne olur, bu olursa ne yaparım diye düşünüyorum. Uyuyamıyorum. Ofiste hiçbir şeye konsantre olamıyorum.”

– “Çok gerginim. Herşey üstüme üstüme geliyor. Herşeye hemen sinirleniyorum. Geçen gün durup dururken bir müşteriyi azarladım.”

– “Yöneticim çok sinirli. Sürekli birimizi azarlıyor. Canım işe gitmek istemiyor artık.”

Bu cümleler tanıdık geldi mi? Sizin şirkette de bu veya bu gibi cümleler kuruluyor mu? Peki neden? Boşanan biri mi var şirkette? Evlenen? Yoksa yeni bir eleman mı işe aldınız? Bir iş arkadaşınızın ya da yakınının terminal bir hastalığı mı var? Bir çalışanınız mı vefat etti? Şirketiniz küçülüyor mu? Bir birleşme mi yaşıyorsunuz?

Aslında günümüzde belli bir oranda stres ve kaygı hissetmek kaçınılmaz. Bir yandan rekabet çok, üzerimizde sürekli bir zaman baskısı var; “hızlı” yeni normalimiz oldu.  Öte yandan sosyal medya devamlı hayatımızı birbirimizle karşılaştırdığımız bir platform sağlıyor. Tabii ki stres olacağız. Hatta bu belli bir seviyede iyi. “Kaygı: Pozitif Düşünce Şalteri Atınca” adlı blog yazımda da bahsettiğim gibi, kısa süreli olursa, stres bizi motive ediyor. Konsantrasyonumuzu arttırıyor. Ama uzadığında, kronik hale geliyor. Performansımızı etkiliyor, ilişkilerimizi etkiliyor.  Hele şirket ortamında, bir kişinin kaygı seviyesinin yükselmesi bile, bulaşıcı. Bütün çevresini dalga dalga etkiliyor.

Yukarıdaki gibi cümleler sıklaştığında İnsan Kaynakları Departmanları ne yapıyor?

Toplumun yaklaşık %20’sinin kaygı bozukluğu yaşadığını söylüyor istatistikler. Tabii bunlar bilinenler, teşhis edilenler. Bu oranların ve iş hayatına olan etkisinin farkında olan şirketler artık yalnızca insan kaynaklarına değil, psikolojik kaynaklarına odaklanıyor. Şirket psikologlarıyla çalışıyor.

Peki böyle bir durumda şirket psikoloğu ne yapar?

Psikoloji alanındaki bilgi ve teknikleri kurumsal ortama uyarlar. Psikolojik ilk yardım sağlar. Destek olur. Kaygıyı yönetmeyi öğretir. Verimliliği arttırır. Kurumsal tecrübesi de olan bir şirket psikoloğu çalışanlarla aynı dili konuşur; durum tespiti ve ilerleme daha kolay, daha hızlı olur.

Büyük ihtimalle şirket doktorunuz vardır.

Peki şirket psikoloğunuz var mı?

 

www.aktosun-koseoglu.com

 

kaygi

İŞ HAYATINDA KAYGI (SİZİN ŞİRKET PSİKOLOĞUNUZ VAR MI?)” üzerine 3 yorum

  1. Çok güzel ve çok doğru bir değerlendirme olmuş Ahucum. Benim 20 yıllık deneyimlerimle örtüşen çok nokta var. Umarım duyarlı yöneticilere ulaşır bu öneriniz . 👍

    Sent from my iPad

    >

    Beğen

  2. Geri bildirim: Kaygı: Zeki İnsanların Zindanı! | Ahu Koseoglu, MSc

  3. Geri bildirim: 24 Saat Yetmeyenler Kulübü | Mucize Sende!

Yorum bırakın