KAYGI: Pozitif Düşünce Şalteri Atınca

Korku, şu anla ilgili hissedilen bir duygudur.

Kaygı, gelecekle ilgilidir. Ya şöyle olursa?

Korku ve kaygı -bir dereceye kadar- hayatta kalmamızı, sağlıklı olmamızı, engellere hazırlıklı olmamızı, değişikliklere adapte olmamızı sağlar. Gereklidir.

Ancak belirli bir seviyeye geldiğinde günlük hayatımızı sürdürmemizi, etkin kararlar almamızı engeller. Bu iş hayatında da, özel hayatımızda da performansımızı, verimliliğimizi düşürür. Hepimiz kaygılanıyoruz. Yalnızca kaygı düzeylerimiz farklı. Hepimizin açılıp kapanabilen bir pozitif düşünce şalteri var. Şalterler farklı zamanlarda atıyor, o kadar.

Şalteri açmayı bir deneyin…

Bu hafta, evde otururken, araba kullanırken, otobüs veya metrodayken, duş alırken bu şalteri açın ve kendi kendinize sorun:

“Şu anda hayatımda ‘iyi ki var’ dediğim neler var? Bunların bana, sevdiklerime nasıl yararları var? Planlarımı gerçekleştirdiğimde neler olacak? O zaman ne yapıyor, ne hissediyor olacağım? Bunu nasıl başardım?”

Şimdi bir de pozitif düşünce şalterini kapatmayı deneyin:

“Sorun nedir? Beni rahatsız eden ne? Ne farklı olmalı? Peki bu kimin suçu?”

Bu soruların devamında oluşan düşünce zincirinden ilerlediğinizde, olumlu duygularınızın nasıl azaldığını izleyin, fark edin.

Zihnimizde bir konuyu uzun uzun evirip çevirmek, ya öyle olursa, ya şöyle olursa diye her türlü ihtimali değerlendirmek, endişe duygusunu azaltmaz, bizi rahatlatmaz. Olumsuz duyguları elemek bile birdenbire kendimizi iyi hissetmemizi sağlamaz – araştırmalar böyle söylüyor. Klasik bir ifadeyle, sorun odaklı değil, çözüm odaklı düşündüğümüzde ancak olumlu duygular su yüzüne çıkıyor.

Anahtar oran 3 (olumlu) : 1 (olumsuz).

Bu oranı tutturduğumuzda aksiyon alabiliyor, kendimizi geliştirebiliyor, sorunlarla etkin bir şekilde baş edebiliyoruz. Bu oran hem bireyler, hem ilişkiler, hem evlilikler, hem de şirketlerde çalışan ekipler için geçerli.

Değişmesini istediğimiz noktaları tespit edip bu değişiklikleri nasıl yapacağımıza ve gerçekleştiğinde bize nasıl fayda sağlayacağına odaklandığımızda olumlu bir döngüye giriyoruz – ve şalter açık kalıyor. Eğitimcilerin, koçların, liderlerin ve tabii psikologların yaptığı da bu.

Pozitif düşünce şalterinizi unutmayın; şalter attıysa, bunu fark edin ve hemen kaldırın!

 

İlgili yazı: Mutluluk Doktoru

salter

KAYGI: Pozitif Düşünce Şalteri Atınca” üzerine 3 yorum

  1. Çok etkilendim. Bu yazıyı birkaç kez okuyacağım, hatta basıp başucu çekmeceme koyacağım, sık sık çıkarıp okuyup tavsiyelerini hatırlamak için. Umarım bendeki kablolar yanmamıştır da şalter çalışır 😉

    Sent from my iPad

    >

    Beğen

  2. Geri bildirim: İŞ HAYATINDA KAYGI (SİZİN ŞİRKET PSİKOLOĞUNUZ VAR MI?) | Ahu Koseoglu, MSc

  3. Geri bildirim: Kaygı: Zeki İnsanların Zindanı! | Ahu Koseoglu, MSc

Yorum bırakın